Sočan i aromatičan kuglof sa crnim vinom

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebno je:

• 230 g maslaca sobne temperature
• 250 g šećera
• 3 jaja
• 2 kašičice arome vanile
• 300 ml Lederer Cabernet Sauvignon
• 210 g mekog brašna
• 1 kašičica sode bikarbone
• 40 g kakaa u prahu
• ½ kašičice cimeta
• ½ kašičice soli

Priprema:
Maslac sobne temperature penasto izmiksajte sa šećerom i aromom vanile. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja smesu dobro izmiksajte. U posudu pomešajte sve suve sastojke – brašno, sodu, kakao, cimet i so. Mešajući smesu na najmanjoj brzini, naizmenično dodajte suve sastojke i crno vino. Jednoličnu i glatku smesu bez grudvica izlijte u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Kuglof pecite 40 minuta na temperaturi od 170 °C, s tim da prvih 20 minuta kuglof pečete prekriven aluminijskom folijom. Pečeni kuglof ostavite 15-20 minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premestite na tanjir za posluživanje. Ohlađeni kuglof pospite kakaom u prahu i poslužite se!