Aromatične špagete u Chardonnay sosu

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebno je:

• 230g špageta
• 2 velika limuna (narendajte njihovu koru i iscedite ih)
• 2 kašike maslinovog ulja
• 5 čenova belog luka, izmrvljenog
• 1/4 male kašike aleve paprika
• 1/3 čaše Chardonnay-a Vinarije Ohrid
• 2 kašike slanog putera
• iseckani peršun, majčina dušica i začini po želji
• 1/3 šolje narendanog parmezana, sa dodatkom začina
• so i biber po ukusu

Priprema:
Napunite šerpu sa vodom i sačekajte da provri, pa dodajte prstohvat soli i kuvajte špagete minut manje, nego što je naglašeno na njihovom pakovanju. Pre nego što ih procedite, sipajte u jednu šolju vodu iz šerpe koja će vam trebati za kasnije.
U međuvremenu, sameljite beli luk i narendajte koru limuna. Presecite limunove na pola i stavite njihov sok u neku manju posudu. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj jačini u šerpi (oko 5 minuta). Dodajte beli luk i pržite oko minut, dok luk ne promeni malo boju. Na kraju dodajte alevu papriku i pržite još par sekundi.Dodajte limunov sok i beli luk, povećajte temperaturu sa srednje na visoku i mešajte varjačom, dodavajući vino. Mešajte sve dok se tečnost ne smanji za pola – oko 5 minuta. Začinite sa malo soli i bibera.
Dodajte 2 kašike vode u kojoj se testenina kuvala, dodajte puter i isključite ringlu kada se sve istopi. Ubacite špagete, zajedno sa izrendanom korom limuna i parmezanom, mešajući sve. Ako je potrebno, dodajte još prokuvale vode (iz šolje koju ste izdvojili), po jednu kašiku s vremena na vreme. Probajte i dodajte još soli ili bibera ako je potrebno.
Servirajte sa dodatnim parmezanom, majčinom dušicom, alevom – sve po želji i ukusu.
Prijatno!