Junetina u vinu Boeuf Bourguignon

junetina u vinu

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebno je:

• 1 kg junećeg mesa,
• par kašika maslinovog ulja,
• malo brašna (koliko je potrebno da se obloži meso),
• 2-3 osrednja crna luka,
• 3 dl suvog crnog vina Ždrebac Vranac
• 3-4 šargarepe,
• po 1 peršun i paštrnak,
• 1-2 čena belog luka,
• 1 buket garni (mešavina začinskog bilja: lovor, peršun, majčina dušica),
• so, biber

U tiganj sipajte ulje i stavite ga na ringlu da se dobro ugreje (treba da bude baš vruće). Meso isecite na kocke veličine otprilike 4×4 cm. Pobiberite ga, uvaljajte u brašno i spuštajte u zagrejano ulje, ali samo po onoliko koliko može da stane u jednom redu. Meso zapecite na brzinu sa svih strana i izvadite ga u lonac ili šerpu sa poklopcem u kojem ćete ga kuvati. Kada ispržite svo meso, u istom tiganju ispržite iseckan crni luk. Kada luk porumeni prelijte ga Vrancem kako bi se tiganj deglazirao. Tečnost iz tiganja prelijte preko mesa u loncu.
U lonac dodajte so, beli luk, začine, sipajte goveđi bujon (ili vodu) ukoliko je potrebno da se sve prekrije, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi oko 2 sata uz povremeno mešanje. Negde na polovini kuvanja, otprilike posle sat vremena, dodajte i iseckanu zelen i šargarepu, dok meso ne omekša sasvim i dok tečnost ne ispari toliko da ostane gust sos. Kuvanu govedinu poslužite bez priloga ili sa testeninom, krompirom, hlebom ili bilo kojim prilogom ili salatom po vašoj želji.