Gulaš sa belim vinom i crnom čokoladom

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebni sastojci:

• 1,5 kg svinjskog buta
• 700 g crnog luka
• 4 čena belog luka
• 1 kašičica aleve paprike
• 1 dl vina Chardonnay Vinarije Ohrid
• 1 dl soka od paradajza
• po potrebi ulja
• po ukusu soli
• 1 kašičica bibera
• 1 štangla crne čokolade sa većim % kakaoa

Priprema:
Meso operite i očistite od žilica i masnoće. Crni i beli luk očistite, iseckajte, staviti u zagrejano ulje, posoliti po ukusu i dinstati. Dok se luk dinsta, iseći meso na kockice. Kada luk postane staklast, dodati meso, posoliti ga i posuti biberom. Šerpu prečnika 24,25 cm obavezno delimčno poklopite i nastavite dinstanje na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Dodajte Ždrebac Graševina, sok od paradajza, alevu papriku i nastavite dinstanje i dalje u polupoklopljenoj šerpi uz povremeno mešanje. Proverite da li je meso mekano, ukoliko nije, po potrebi dodajte toplu vodu i nastavite dinstanje dok meso ne bude potpuno kuvano. Dodajte čokoladu, promešajte poklopite šerpu i skinite je sa ringle. Ovaj gulaš, koji se lagano dinstao oko 2 sata, poslužite kao samostalno jelo, uz salatu, ili sa prilogom po želji- njokama, testeninom, krompirom ili pirinčem.