Aromatična goveđa rebra s palentom i crnim vinom

aromaticna juneca rebra

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebno je:

• 2 kašičice majčine dušice
• 4 kašičice maslinovog ulja
• pomorandža
• 6 čenova belog luka
• 2,5 kg goveđih rebara
• 2 glavice luka
• 2 šargarepe
• 2 stabljike celera
• boca Ždrepčeve krvi

Priprema:
Za marinadu pomešajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, koricu jedne pomorandže i četiri usitnjena čena belog luka u velikoj kesi koja se može zatvoriti. Utrljajte marinadu u meso i ostavite u kesi. Ostavite da odstoji četiri sata ili preko noći. Pre kuvanja zagrejte na sobnu temperaturu. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte posudu za pečenje na vatri. Skinite marinadu s mesa i sačuvajte je za kasnije, a meso ispržite s obe strane do zlatno-smeđe boje. U istu posudu za pečenje stavite narezani luk, šargarepe, celer i ostatke marinade te kuvajte oko pet minuta. Ulijte Ždrepčevu krv i pustite nekate kuvajte nekoliko minuta skidajući sloj s dna. Ubacite u rernu i pecite oko 75 minuta. Izvadite iz rerne i služite toplo. Prijatno!