Parfe od pomorandže sa karamelizovanim crvenim vinom

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

 

Potrebno je:

• 1 šolja šećera
• 3 zvezde anisa
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1/2 šolje voćnog vina po izboru
• 2 veće pomorandže
• 1 1/2 šolja grčkog jogurta
• 1/2 šolja iseckanih lešnika, pečenih badema i pistaća
• listovi sveže nane

Priprema:
Pomešajte šećer, anis, sodu bikarbonu i 5 kašika vode u tiganju srednje veličine. Mešajte sastojke do tačke ključanja, sve dok se šećer ne karamelizuje
Sklonite sa vatre i u tiganj pažljivim pokretima dodajte ¼ šolje voćnog vina. Promešajte i sipajte lagano i ostatak vina. Ostavite da proključa oko 30 sekundi, sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite smesu sa vatre.
Koristeći oštar nož, oljuštite pomorandže, brižljvo sklanjajući belu opnu. Isecite pomorandže na kružne osmine, a potom i njih prepolovite. Na dno čaša ubacite komade pomorandži, prelijte ih karamelizovanim vinom, vino prekrijte kašikom grčog jogurta, a na vrh dodajte seckane lešnike, bademe i pistaće. Dekorišite listovima nane. Uživajte!