Kralj jela – gulaš sa vinom Ždrepčeva krv

#SaUkusomVina

Bilo da služe kao začin, dodatak sosevima i marinadama ili sastojak neobičnih deserata, vina su oduvek zauzimala značajno mesto, kako u tradicionalnom, tako i u savremenom kulinarstvu. Kombinacije su gotovo beskonačne, a mi vam donosimo riznicu proverenih, inspirativnih recepata čiji su nezaobilazni sastojak vina Vinarije Čoka!

Potrebno je:

• 1kg junećeg mesa
• 3-4 veće glavice crnog luka
• 2 šargarepe
• 400ml paradajz pirea
• 200 – 300ml crnog vina Ždrepčeva krv
• kašika – dve brašna
• začini po želji (so, biber, vegeta, aleva paprika itd)

Priprema:
Na malo ulja propržiti iseckan luk i šargarepu dok ne dobiju staklasti izgled. U proprženu smesu dodati na komadiće iseckano juneće meso i pržiti ih sjedinjene.Dodajte malo brašna (jednu ili dve kašike u zavisnosti od željene gustine gulaša) i propržite sa ostalim sastojcima neprestano mešajući. Kada se meso proprži dodajte Ždrepčevu krv, paradajz sos i začine po želji i ukusu. Poklopite i ostavite na tihoj vatri duže vreme da se lagano krčka, uz povremeno mešanje. Ukoliko primetite da je potrebno, s vremena na vreme možete dodati još malo vina ili vode. Gulaš sa vinom je gotov kada se meso lepo raskuva i dobije potrebnu mekoću.

Služiti toplo uz makarone ili pire od krompira kao prilog jelu.