Čokoladna torta sa vinom za dvoje

#SaUkusomVina

Kada bismo ljubav pretvorili u slatkiš, to bi nesumnjivo bila ova sočna čokoladna torta za dvoje, kojoj posebnu slast daje jedan sastojak: #vino.

Pripremite čokoladnu tortu sa vinom za dvoje prema receptu koji delimo sa vama!

Sastojci:

Čokoladne pločice:

  • 100g čokolade ili čokoladnog čipsa po želji

Torta:

  • 100g brašna
  • 100g belog kristal šećera
  • 3 kašike tamnog kakaa u prahu
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 1 jaje
  • 60ml jogurta
  • 60ml biljnog ulja
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 60ml crvenog vina (odaberite slađe vino)

Ganaš preliv:

  •  60ml slatke pavlake
  • 60ml crvenog vina Lederer Merlot
  • 200g seckane tamne čokolade ili čips od tamne čokolade

Istopite čokoladu na pari. Kada se čokolada potpuno otopi, rasporedite je na komad papira za pečenje, vodeći računa da sloj čokolade nije previše tanak. Pokrijte drugim listom papira i lagano pritisnite da biste uklonili mehuriće. Stavite na ravnu površinu u zamrzivač dok se ne stvrdne, a zatim izlomite na pločice željene veličine. Ostavite ih u zamrzivaču dok ne budu spremni za ukrašavanje torte.

Zagrejte rernu na 150°C. Kalup za torte prečnika 15cm obilno podmažite omekšanim puterom i na dno kalupa postavite papir za pečenje koji ste izrezali u krug.

U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vanilu i promešajte. Dodajte crveno vino i mešajte dok testo ne postane glatko.

Sipajte testo u pripremljeni kalup za torte i pecite u rerni 28-30 minuta dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe sa nekoliko vlažnih mrvica.

Ostavite da se kolač potpuno ohladi u kalupu, a zatim pređite nožem oko spoljne ivice kolača kako biste ga olabavili pre nego što ga izvadite iz kalupa.

U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte slatku pavlaku i vino, promešajte i zagrevajte dok se ne pojave para i mehurići. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i poklopite na 5 minuta. Otvorite poklopac i umutite smešu dok ne postane potpuno glatka. Odložite na oko 30 minuta da se ohladi. Ganaš treba da bude u debljem sloju i da se lako razmazuje.

Izlijte fil i razmažite ga pažljivo pa ostavite da se ohladi. Poslužite prvo voljenoj osobi. Prijatno!