O vinariji

Umetnost
trajanja

Čitav jedan vek pokreće nas ljubav prema vinu. Predano čuvamo najplemenitije darove potiskih vinograda i tajne vinarske veštine od koje vekovi stvaraju jedinstvenu umetnost – umetnost trajanja.

01

Filozofija

Uzgajati plodove vrhunskog kvaliteta, ubirati ih u doba najbolje zrelosti, slediti bogato iskustvo i tradicionalne recepture starih majstora – ovako bismo na najbolji način opisali put nastanka naših originalnih i autentičnih “vina sa peska“.

02

Inovacija

U stvaranju vina ostajemo dosledni starim recepturama, dodajući im najbolje od savremenih tehnologija.

03

Praksa

Postojana i prepoznatljiva po imenu i ukusu, naša vina zaokružena su našom predanošću i težnjom da zadovoljimo najrazličitije ukuse i afinitete onih koji nam poklanjaju poverenje.

VINARIJA ČOKA KROZ VREME

Ispričajmo priču od početka – od porekla.

1903.
Prvo poglavlje priče o Vinariji Čoka počinje 1903. godine, izgradnjom velelepnog vinskog podruma čuvene veleposedničke porodice Lederer. Nasledivši dvorac „Kaštel“ i hektare plodne severno-banatske zemlje od svog tasta, čuvenog grofa Marcibanja, grof Artur Lederer započinje uzbudljivu istoriju potiskog vinogradarstva, koje više od jednog veka ovom blagorodnom podneblju donosi raskošne vinske darove.
1908.
Sa izgradnjom drugog dela podruma u kojem su bili smešteni betonski sudovi, iznutra obloženi pločicama, vinarija Lederer nastavlja svoju priču o uspehu. Jedna od glavnih atrakcija ovog dela podruma bila je sada već čuveni sud u koji je moglo stati više od 67 hiljada litara vina. U njemu je Lederer zakazivao partije kartaških igara, koje su, u pratnji romskih svirača, trajale i po nekoliko dana.
1912.
Ovo je godina završetka poslednjeg, po mnogima najlepšeg dela podruma sa drvenom buradi koja su deo njegove čuvene sedme ulice. Kako se podrum nalazi četiri metara ispod nivoa reke Tise, grof Lederer je opasnost od vlage rešio izgradnjom i danas funkcionalnog drenažnog sistema, zasnovanog na visoko higroskopnom tiskom pesku, koji se posipa na dno podruma, menjajući se više puta u toku dana novim, prethodno isušenim na suncu.
1945.
Tokom Drugog svetskog rata, porodica Lederer zbog svog jevrejskog porekla biva prinuđena da napusti Čoku, a svoje utočište pronalazi u Južnoafričkoj Republici, koja je i danas dom njenih potomaka. Po oslobođenju 1945, vinarija Lederer prelazi u državno vlasništvo i menja ime u Vinarija Čoka, nakon čega će uslediti decenije rasta i unapređenje proizvodnje, uspostavljanje ključnih brendova vina, među kojima je i Ždrepčeva krv.
2001.
Pored oživljavanja i unapređenja proizvodnih linija, te ponovnog podizanja postojećih i uvođenja novih receptura i brendova, investirano je i u osavremenjavanje proizvodnje, dok osluškivanje dinamike savremenog tržišta uz očuvanje tradicije kvaliteta postaje osnova novog modela poslovanja.
2007.
U želji da obezbedi kvalitetne i sigurne sirovinske baze, Vinarija Čoka u septembru 2007. postaje vlasnik makedonske Vinariije Ohrid koja joj prilagođava svoju berbu i preradu grožđa, a ovaj strateški potez rezultat je stalne težnje da se potrošačima obezbedi vrhunski kvalitet vina, koji pored potiskog, nudi i sunčanim danima bogato ohridsko vinogorje.
2020.
Vinarija Čoka danas je osnažena najvišim i najsavremenijim standardima proizvodnje, čime ispunjava kriterijume najvećih svetskih trgovinskih lanaca i glavnih prehrambenih kompanija. Prepoznatljivosti imena i liderskoj poziciji dodatno doprinose kontinuirana modernizacija proizvodnje i unapređenje kvaliteta vina, jasno izgrađena arhitektura brendova i uvek inovativan marketinški nastup.
2021.
Vođena inovacijom kao ključnim uporištem i pravcem razvoja, Vinarija Čoka predano unapređuje svoj portfolio, dolazeći do novih tržišta i novih uživaoca.

Vinogradi

Zahvalni na godinama ukazanog poverenja, nastojimo da našim potrošačima pružimo kvalitet kakav zaslužuju. Kvalitet proistekao iz celog jednog veka predanog stvaranja vina sa peska, ukusa ispletenih od najboljih plodova grožđa, uzbudljivih priča i tradicije koju ponosno čuvamo. Živeli!

UPOZNAJTE GROFA LEDERERA

Dok ovim rukama kroz koje je
prošlo hiljade čuda dižem čašu,
dajem vam reč: pronaći ću i
sakupiti sve strasti ovoga sveta
i pretočiti ih u vino, crveno
poput ždrepčeve krvi i snažno
poput njegovog galopa. Vino
koje će ostati i trajati sve dok je
sećanja na ime koje nosim. Grof Lederer

MI SMO VINARIJA ČOKA

Ljudi su u srcu svega što radimo: od svakog čokota i branog zrelog
grožđa do svake prodate boce vina.

PROIZVODNJA
MARKETING
HORECA